Από το δημοτικό στο γυμνάσιο: συμβουλές προς τους γονείς

Η ένταξη του παιδιού στο γυμνάσιο είναι ο προθάλαμος για τη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Είναι ένα στάδιο μεταβατικό. Το παιδί βιώνει έντονα και ανάμεικτα συναισθήματα. Άγχος, αγωνία , χαρά , περιέργεια , φόβο για το άγνωστο , δυσκολία . Τα παιδιά με δυσκολίες στο Δημοτικό, είναι πιο φοβισμένα και ανήσυχα. Τα υπόλοιπα έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, περιέργεια και χαρά για το νέο σχολείο.

Περισσοτερα

Το άγχος αποχωρισμού του παιδιού στην πρώτη δημοτικού

Καθώς το παιδί αναπτύσσεται το άγχος των γονιών αυξάνεται. Το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς είναι ένα γεγονός που επιφέρει μια σχετική αναστάτωση στους γονείς. Ακόμα μεγαλύτερος προβληματισμός παρατηρείται σε γονείς με παιδιά που ετοιμάζονται να πάνε στη πρώτη τάξη του δημοτικού. Η αρχή της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη νηπιακή στη παιδική ηλικία. Η στιγμή που το παιδί ξεκινάει το σχολείο ισοδυναμεί με ένα δεύτερο απογαλακτισμό. Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ανεξαρτησία του και ως εκ τούτου είναι δύσκολο τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς.. Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια έντονη περίοδος στη ζωή κάθε οικογένειας και, κυρίως στην περίπτωση που το παιδί πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο.

Περισσοτερα

Άγχος πανελληνίων εξετάσεων: συμβουλές προς τους γονείς

Το άγχος και η ψυχολογική φόρτιση που συνοδεύει τις πανελλαδικές εξετάσεις, μια διαδικασία που αξιολογεί την μόρφωση του παιδιού μετά από 12 χρόνια συνεχούς μάθησης και κρίνει την συνέχιση του στην ανωτάτη εκπαίδευση, μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες στην ψυχική κατάσταση των μαθητών και των γονέων, προκαλώντας ακόμα και οικογενειακές εντάσεις και συγκρούσεις.

Περισσοτερα

On Flickr
Φαίδων Χατζής - Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής
Επιμενίδου 1, Αθηνα, 105 58, Μετρό Ακρόπολης
τηλ. 210.32.22.683 κιν. 6944.77.60.50